Ibland hajar jag inte riktigt hur det fungerar.

Ok, scenario 1. Tänk dig en modellbyggarklubb. Klubben är hyfsat specialiserad. De enda modeller man bygger i klubben är flygplan, i trä. Det är en träflygplansmodellbyggarklubb. Det är det enda man bygger. Det är tydligt på klubbens namn. Det står i stadgarna och så vidare.

En dag, från ingenstans får den här lilla klubben tio nya medlemmar, vilket naturligtvis är roligt. Fler som bygger modeller av flygplan, det är ju skojigt så klart. Men snart börjar de ställa frågor, om hur man bygger modellbåtar. Är ok att gjuta båtarna i plast? Fast det ser ju rätt kul ut att bygga flygplan också! Kanske en svävare. Får man ha motorer?

Till en början är det naturligtvis roligt att vara tillsammans, att bygga modeller tillsammans, samtidigt, så är det ju inte en träflygplansmodellbyggarklubb längre. Det är ju en farkostivilketmaterialsomhelstklubb. En diskussion tar vid mellan de gamla medlemmarna och de nya. Konflikt råder och medlemmar, gamla som nya lämnar föreningen. De gamla lämnar för att det inte är en träflygplansmodellbyggarklubb längre. De nya för att de inte känner sig välkomna. Ingen vinner riktigt, och det byggs antagligen i längden lite färre träflygplansmodeller.

Scenario 2. Du har slutat röka. Du insåg att det fanns ganska goda hälsoskäl att sluta. Du sparar också lite pengar på att slippa handla cigaretter och ditt smak- och doftsinne har återvänt. Du stinker inte heller. Du känner också att du skulle vilja hjälpa andra att sluta röka och i den mån det är möjligt, agera som lobbyist för att hindra andra att röka. Du hittar därför en liten organisation som har just det som syfte, att försöka hjälpa till med en bättre folkhälsa och få folk att minska eller sluta med sin rökning.

Organisationen arbetar enträget och väl. Lyckas sprida sitt meddelande i olika sammanhang. Tills du en dag upptäcker att man rekommenderar att sluta röka ett märke, och istället kan röka ett annat märke. För det första märket, de använder sig aldrig av ekologisk tobak, vilket det andra märket gör. Det blir ju bättre så, oavsett det man drar i sig när man röker. I det här fallet verkar det inte alls som att själva rökningen och dess skadeverkningar var det primära, utan snarare att miljöavtrycket skulle vara den stora faran.

Varför dessa scenarion? Jag har deltagit i några Facebookgrupper inriktade på specifika saker. I dessa gruppers regler finns det en sekretessklausul och en “tystnadsplikt” som juridiskt sett inte betyder ett skvatt och att bryta mot dessa inte innebär något lagbrott överhuvudtaget – men jag kan likväl tycka att det finns lite god sed i att inte bryta mot låtsasreglerna. Så jag skyddar gruppernas innehåll och syften genom att avidentifiera dem och hitta fullständigt påhittade motsvarigheter.

Jag hajar liksom inte riktigt hur saker och ting fungerar ibland. Om en förening bygger träflygplan och jag vill gjuta plastbåtar, måste jag infiltrera flygplansbyggarna och försöka förändra den föreningen? Eller börja spela Go i en schackklubb? Det är underligt.

Och i det andra scenariot, byta ut en smärtstillande opiat mot en annan är nog inte alltid en storvinst. Eller rödvin mot vitvin. I det här fallet applåderades det. Och jag förstår inte tanken hela vägen.

Den här posten har nog mer med min mentala hälsa att göra än den fysiska. Det måste också få lite plats. Jag har försökt hitta grupper på Facebook som har med ämnen jag är intresserade av, men det går banne mig inte något vidare, bland annat av skälen ovan. Jag håller mig till Reddit även tills vidare. Mycket skräp där också, men användarbasen är enorm och med up/downvote-systemet så blir kvaliteten relativt hög – i alla fall i de forum jag hänger.

För övrigt har jag träningsvärk i nästan hela kroppen. Det är rätt skönt i alla fall. Och jag är återigen närmare 90kg än 100kg. Det gick väldigt fort och enkelt. Det är också rätt skönt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *