Söker man problem, hittar man problem.

Jag kan inte minnas att jag läst en enda artikel av Expressens Anna Bäsén som jag har köpt rakt av. Hon har, anger hon själv, varit medicinreporter i över 10 år. Jag har naturligtvis inte lagt allting på minnet. Jag orkar inte heller kritisera varje dumhet jag hittar i media, men just denna hade jag lite svårt för att släppa förbi. Visserligen tog det en stund innan jag valde att kommentera (artikeln publicerades i slutet av Maj), men det beror faktiskt främst på om mina egna bryderier angående det vitt spännande begreppet “feminisim”. Fast det här kanske är mer genus. Eller nåt. Hur som helst, jag störde mig på lite av de djupare skälen till att Bäsén skrev artikeln. Och det är väl det jag tänkte försöka förmedla mina tankar om.

Artikeln först, om den inte blir läst, så kommer mina tankar nog att se ytterst osammanhängande ut. Å andra sidan, de kommer säkert att se osammanhängande ut ändå.

Först och främst, letar man efter problem så kommer man att hitta problem. Går man omkring och tittar i mäns skrev så ökar nog risken att se någon som kliar sig i skrevet. Men Anna Bäsén är nog väldigt uppmärksam och identifierar rörelser hos andra i gymmet vilket gör att identifieringen av klådan och dess åtgärd blir enklare.

Jag kräks lite i munnen efter kvällens gympass. Varför detta oskick bland män i olika åldrar att springa runt och ogenerat gräva runt i skrevet?

Jag kräks lite i munnen efter att ha läst din artikel, Anna.

Jag ska återgå till att analysera artikeln i lite mer detalj, men jag tänkte först fundera lite omkring vad problemet verkligen är, och hur det uppstått.

Först och främst, alla som läser den här artikeln har kommit till genom befruktning. Vi bortser från jungfrufödsel och provrörsbarn. Det förstnämnda återkommer jag, i viss mån till, men det andra är endast en kompensation där det naturliga förloppet inte har fungerat. Ett resultat av teknik snarare än något som har etisk grund.

För min första och största kritik är just det omkring moral. Dina föräldrar hade sex. Det är så en befruktning går till. När någon annonserar sin graviditet eller visar upp sitt lilla barn är det, antagligen, ganska sällan någon tänker eller utbrister: “Ah, ni har haft sex!” – för det vet vi vuxna människor.

I normalfallet är vi människor utrustade med dessa fortplantningsorgan, precis som vi i normalfallet har ett par öron, knappa två dussin fingrar och tår. Bröstvårtor och näsborrar. Det är kroppsdelar som vi alla har. Ibland kliar det i örat, ibland kliar det på näsan och ibland kliar det i skrevet. Kan vi konstatera att det inte är så konstigt? Bäsén beskriver ju också hur det inte är konstigt att det kan klia – men hon tycker att man ska gå undan och göra det i det fördolda.

Så känner nog de flesta spontant. Bäsén påstår att män är dåliga på det och kvinnor har den goda smaken att göra det. Men varifrån kommer denna spontana idé att skyla sig eller gå undan och göra det i det fördolda?

Kultur, så klart, det finns ingenting biologiskt naturligt att skyla sig eller gå undan för att klia sig i skrevet. Barn gör det när-, var- och hursomhelst. De vuxna tar ur dem detta. För att det är en del av vår kultur. Och det gör mig i någon mån väldigt förbannad. För det är inte naturligt. Vi fogar oss in i en obsolet kultur med obsoleta värderingar.

Bäsen tillfogar, som för att understryka att vi ska leva i det förgångna:

(Är barnet tillräckligt gammalt bör föräldern förklara att det är en sak man lämpligen gör ensam, av hänsyn till andra människor som annars kan bli generade.)

Fast det är ju inte den kulturen vi vill ha. Vi vill väl(?) ha en kultur där det som är naturligt får vara naturligt? Vi ska väl kunna få vara vilka vi är och reagera på våra fysiska förnimmelser utan att behöva ta hänsyn till en kultur och ett värdesystem som har haft slaveri, kvinnoförnedring, dödsstraff och orsaken till mängder av krig som andra rättesnören?

Samma kultur som anser att:

  • Kvinnan ska tiga i församlingen (1 Kor 14:34,35)
  • Kvinnan inte ska undervisa (1 Tim. 2:12)
  • Homosexualitet är illa (Rom 1:26,32)

Den kultur som vår lagbok i mångt och mycket är baserad på och den kultur som genomsyrar vår vardag på ett oändligt antal vis. Nu är jag inte anti-kristendom eller anti-religion i någon högre grad, men det sätt vi ser på människan, under det värdesystemet, står inte i linje med rim och reson. I min värld är ingen kroppsdel fulare eller med skamfylld än någon annan. Att klia sig i skrevet, dra i en örsnibb, bröstvårta eller penis borde vara egalt. Både för män och för kvinnor.

Och det är här min kritik växer sig som starkast. Att fortsätta underhålla en kultur av att könet, eller någon annan del av kroppen, ska skylas eller vara förknippad med skam, är att rota oss kvar i idéer om att biologiska skillnader har en betydelse för människors lika värde. Det ÄR en skillnad i biologi. Där människan är i evolutionen behövs en man och en kvinna för att skapa avkomma. För jag tror inte på jungfrufödsel. I vårt samhälle tillåter vi att ett samkönat par får tillgång till barn. Det är också bra. Det visar ytterligare på att vi som kultur accepterar människors lika värde. Men att själva könsorganen skulle vara mer heliga eller skamfylla än någonting annat, det är en värdering vi har ärvt ned i generationer som det verkligen är dags att börja luckra upp.

Bäsén skriver vidare:

Aldrig någonsin har jag sett en kvinna rota runt i trosorna på motsvarande sätt.

Det är för att du inte har letat efter det som problem. De flesta av reaktionerna vid klåda eller motsvarande är tämligen reflexbaserade. Men det blir naturligtvis en mycket sämre artikel om du inte kan vidmakthålla könsmaktsordningen och då beskylla män för de känslolösa äckel de är.

Bäsén kategoriserar vidare några olika typer, varav denna stack ut:

Machorotaren.

Står överdrivet bredbent och joxar runt i brallorna ogenerat, demonstrativt och länge. Gärna medan han stirrar på kvinnliga gymbesökare. (Är därmed förstås inne på det som enligt lag klassas som sexuellt ofredande.) Drar också gärna i grupp med sina kompisar när de hänger kring en maskin, när han går eller, tja, mest hela tiden.

Det här är ju, misstänker jag, skrivet i en populistisk och raljerande ton. Men för skojs skull tar jag här krönikören på allvar.

Nej, det är så klart inte ok med någon som står och onanerar över dig eller dina “systrar”. Skulle du ha reagerat på samma vis om personen onanerade över någon av hans “bröder”? Jag hoppas det, men jag tvivlar.

Och här ser ju jag också någon form av gräns. Om det kliar, så vill jag klia. Ingen ska ens behöva reflektera över det. För det borde inte ses som sexuellt, skamfullt, onaturligt eller ens udda. Detsamma gäller dig om något av dina könshår fastnat i bindans klister. Rätta till det. Du ska inte behöva gå en meter för att korrigera det. Det är en onödig plåga och det ska naturligtvis inte vara det minsta lilla skamfyllt eller pinsamt.

Bäsén avslutar med:

Snopp-dragandet är helt enkelt ett respektlöst skitbeteende. Det hör inte hemma på gymmet, eller i andra offentliga rum. Skärpning!

Bäsén, att underhålla könsmaktsstrukturerna är ett respektlöst skitbeteende. Du hyllar en obsolet värdegrund, vidgar klyftan och river bron som vi andra försöker bygga för en modern kultur och ett modernt samhälle där vi kan se och respektera alla människor för vilka de är. Det hör inte hemma i något offentligt eller stängt rum. Skärpning!

Men vad fan vet jag? Jag är ju bara ett gubbslem med kliande pung…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *