Dagens WTF (What The Fuck) – när världen är lite lite för knasig.

WTF 1

I godan ro, kanske i glada vänners lag, så går du på en välrenomerad restaurang för att inta en bit mat. Det är ingalunda någon sylta så du förväntar dig självfallet ett, minst, adekvat bemötande och bra mat.

Men det slumpar(?) sig så att servicen inte motsvarar dina förväntningar – faktum är att du upplever dig vara ganska dåligt bemött, kanske nonchalerad, eller får dina frågor besvarade på suckande utandning. Det blev helt enkelt inte en så bra upplevelse som du hade kunnat hoppas på.

Idag är det enkelt att skriva en recension och få den spridd. Facebook, Foursqare eller Yelp har alla enkla mobila lösningar för att identifiera en plats och skriva vad man tycker om det. Men uppenbarligen ska man vara försiktig med att göra det. I just exemplet ovan så handlade det om en vanlig matbloggare från Frankrike. Läs själv, vettja.

WTF 2

Jag har antagligen inte nått sådan mognadsgrad när det gäller tolerans och förståelse att jag kan förstå resonemangen fullt ut i denna historia, men nog är det någonting som är knas här.

För kontentan för den åtalade är att är man tillräckligt skvatt galen, fullständigt otillräknelig, kan man inte ställas till svars för sina handlingar. Det tycker jag idag kan förefalla helt orimligt, men jag kan ändå ha viss förståelse för resonemanget. Jag har inte kollat upp vad juridiken säger om andra sammanhang där en person som begår brott inte har varit helt medveten, t ex sömngångare. Men visst, jag kan förstå, i någon mån, att man kanske inte ska kunna lastas med att ha haft fullt uppsåt.

Men ur offrets perspektiv blir jag helt förvirrad. Jag kan alltså bli nedhuggen, var som helst, när som helst, utan att någon står till svars. Jag får inte ens rätt till skadestånd. Om den skvatt galne, i det här fallet, faktiskt inte är i en psykos 100% av tiden, så måste ju även denne person troligen känna någon form av ånger. Å andra sidan, den teorin baserar jag ju på att alla människor har något gott i sig.

Som Bodström tänker, så vill han ställa sjukhuset till svars. Det kanske finns en poäng i det, att rutiner måste granskas och förändras. Man får ju däremot inte något svar på hur förloppet gick till, det kanske inte skulle ha hjälpt ändå. Eller det kanske hade varit en polis som blivit manglad, eller en psyksjuk patient som istället blivit manglad av polisen.

Men för mig blir situationen i sin helhet ett ända stort WTF. Att man kan bli nedhuggen på öppen gata (eller stängd korridor) och rättsväsendet anser att “Det är väl helt ok. Bit ihop.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *