It’s raining links, hallelujah.

Nästan på förekommen anledning tänkte jag bryta allt dravel om beteendeförändringar, motivation och beröm och istället presentera lite av mitt länkskafferi. Och vilka verktyg jag använder till vardags. Alla har ju förstås, vid ett eller annat tillfälle, den där eftermiddagen på jobbet som aldrig tagit slut kommit till slutet av The Interwebs. Jag tänkte försöka ge några idéer till sådant som man kanske missat på vägen.

Skoj och Mys

Den förekomna anledning var att Randall Munroe idag tillkännagav att han ger ut en bok med sina “What-if’s”. Min andra tanke var – varför har jag inte spridit detta internetguldkorn till alla jag känner långt mycket tidigare? Den första tanken var: “Undras om det är helt andra what-ifs än de man kan se på The Interwebs? Så vad är detta då? Det är en salig blandning av humor, fysik, matematik och svaret på de där frågorna som är lite ovanliga att ställa sig. En nästan lika stark rekommendation till XKCD som är en sajt som är lite äldre och desto mer välfylld.

Även om det möjligen är fatalt för min image som cynisk och cool tuffing, så får gulliga djur mig fortfarande att snörvla fram ett “Awww”. Den kanske mest grymma sidan jag hittat i den här genren är Cute Overload.

Riktiga historier från vanliga människor, som lika gärna kan höja eller sänka tron på mänskligheten, hittar jag på Notalwaysfriendly.com. De har också ett antal syskonsajter med andra tema. Den lite grymmare och än mer nischade är Clients From Hell vilken främst handlar om konsulter eller småföretagares problem med klienter.

Damn Cool Pics kan vara lite upp och ned, men det dyker ofta upp någonting som jag klassar som Damn Cool. Oavsett om det är naturupplevelser, konstiga hål i marken, naturfenomen eller underligt konstruerade hus så kan de dyka upp här.

Det här är bara ett axplock av de länkar jag håller koll på. Men hur håller jag koll på dem då? Tja, inte surfar jag till varje sajt för sig och inte heller har jag någon bokmärkesgrupp där jag öppnar alla bokmärken i varsin flik för att sedan trycka mig genom dem. Jag nyttjar RSS-flöden och begagnar mig av en RSS-läsare.

För snart ett år sedan lade Google ned sin Google Reader och jag fick leta upp en ny. Mitt val föll till sist på inoreader.com som har tjänat mig mer än väl. Jag har strax under ett hundratal sajter jag bevakar på det här viset, så det är skönt och praktiskt att inte behöva besöka dem manuellt. Det i samband med Pocket gör att jag kan spara undan poster jag inte vill/behöver/orkar läsa genom på en gång för att istället kunna plocka fram och läsa lite senare. Pocket har också blivit min bokmärkescentral för de sidor jag vill kunna plocka fram senare. Pocket har appar för både IOS och Android dessutom, så jag kan alltid ha intressanta artiklar att läsa i fickan när så skulle krävas.

Reddit

Sedan något drygt år tillbaka hittade jag Reddit. Det är ett lustigt ställe, på mer än ett vis. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det för den som inte varit där. Det är som ett forum med underforum, systerforum och kusinforum och det finns, nära nog, ett forum för vilket intresse man än kan tänkas ha. Det är också skönt att kunna vända sig dit och inte känna något krav på att behöva läsa allt. Det har jag inte ambitionen att göra och kommer aldrig att få. Dit vänder jag mig för att få ett gott skratt. Eller ett rått skratt. För det kan vara ett av de absolut roligaste ställena jag hittat på The Interwebs. Men jag gillar deadpan som humorslag, och många kommentarer är av det slaget, och helt i stil med Steven Wright.

Det här är ett urval att grupper jag prenumererar på

  • /r/AskReddit – här ställer man mer eller mindre seriösa frågor. Guldklimpar är inte ovanliga i diskussionerna som följer.
  • /r/AnimalsBeingJerks – så klart bilder eller filmsekvenser på djur som djävlas med andra djur eller människor.
  • /r/aww – Självfallet sådant som får en att säga “Aww”
  • /r/bodyweightfitness – En grupp omkring en specifik uppsättning övningar där man bara tränar med kroppen. Sådant jag skulle vilja kunna.
  • /r/ExplainLikeImFive – Där kan man ställa frågor om sådant man inte riktigt förstår och kanske har problem att läsa in på egen hand. Här finns det också guldkorn. Min favoritfråga den senaste veckan var: “ELI5: Why can I “hear” perfect pitch in my mind, but when I try to sing I sound like a walrus giving birth to farm equipment?
  • /r/TodayILearned – en grupp där det som oftast dyker upp mer eller mindre intressant information – sådan som man sällan snubblar på själv, men likväl kan vara lite rolig att läsa.
  • /r/Judo – för att … Judo.

Nedan ett exempel som får mig att fnissa. Exemplet är klippt från AskReddit, och det som gör det roligt, så klart, är användarnamnet på den andra kommentatorn kopplat mot frågan och aktuella världshändelser.

Ja, jag är lättroad, stäm mig. Och inte sällan kan det vara mycket roligare än så här.

Till nästa gång, säg Aww till ett gulligt djur. Jag rekommenderar denna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *