Vad driver beteenden?

Under hösten blev jag utmanad att granska en del av mina egna beteenden. Helt enkelt att konstatera vad jag gör, vad som triggar igång ett beteende och varför jag bibehåller dessa och därigenom också få en idé om vilken funktion beteendet har. Det har förstås varit väldigt intressant, lärorikt och nyttigt.

Nu tänkte jag inte blottlägga mig själv och beskriva vad jag kommit fram till, i alla fall inte här och nu. Jag tänkte istället lägga fokus på andra. Det är ju lite enklare. Och den första frågan är förstås; vad är det som driver en del människor till deras – minst sagt – mer underliga beteenden?

Häromdagen tog jag mig en stund att titta på vänners vänner på Facebook, i ett försök att studera det mänskliga beteendet. Jag hittade ett utmärkt exemplar att fundera omkring – det tog inte lång tid.

Jag har alltid förundrats (läs, haft problem med) folk som har ett behov av att hävda sin egen förträfflighet. De skryter gärna om sina erövringar, oavsett om det gäller teknik, kunskap eller löprundor. De brukar också ta chansen att trycka ned folk, gärna rätta dem eller “upplysa” om en “sanning” (läs, har en avvikande åsikt, inte nödvändigtvis kontroversiell, men är ofta det). Känns personlighetstypen igen?

Så varför beter sig dessa människor på det här viset? Varför gör de det systematiskt till sådan grad att andra kan identifiera det? Varför blir det ett mönster? Naturligtvis finns det en belöning någonstans. Det finns en personlig vinst som gör att beteendemönstret vidmakthålls.  En kortsiktig vinst – som med stor sannolikhet är falsk och som på lång sikt är negativ. Att rätta, mästra eller trycka ned andra – att hävda sin egen förmåga (upprepade gånger) kommer att alienera människor i omgivningen. I alla fall fler än vad som är nödvändigt. Det finns en beteendeförstärkning här någonstans.

Men vilken är vinsten? Är det att känna sig duktig eller rättrådig? Är det kompensation för dålig självkänsla? Att hävda sig på andras bekostnad? Är det här svaga människor som är utåtagerande för att få uppmärksamhet? Är vinsten uppmärksamhet? Folkets uppskattning? Känslan av att vara duktig?

Jag kan förstås inte komma med ett rakt och sant svar. Eller ett svar som stämmer in på alla. Generaliseringar är förstås farliga, men det står helt klart för mig att de som försöker korrigera sina medmänniskor med begränsad ödmjukhet eller som försöker hävda sin egen förträfflighet gör det av ett skäl. Och det är nog sällan skälet är särskilt vackert.

Jag reagerar dessvärre oftast med fientlighet. Jag försöker spela samma spel och i min tur trycka ned den som försöker trycka ned andra eller mig. Det är förstås riktigt korkat.

Eftersom jag i min tur identifierat det här beteendet hos mig själv har jag också mycket större möjlighet att påverka och förändra det. Istället för att själv söka den kortsiktiga vinsten genom självhävdelse kan jag välja den långsiktiga vinsten (den som i regel är okomfortabel och kräver mer energi, disciplin och förståelse att söka och genomföra) och istället ha tålamod med dessa energitjuvar. Bara för att någon har fel på Internet är det inte min sak att korrigera dem. Jag borde bara ge en mental kram. Att visa förståelse, tolerans och tålamod. Kanske söka att förstå istället för att svara. Kanske bara visa och ge empati.

Hur som helst ska jag inte spela samma spel som de gör. Jag ska älska dessa små rädda barn för vilka de är. Det tror jag är bättre för alla parter.

 

One thought on “Vad driver beteenden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *