Leva för evigt. Är det en bra idé eller inte?

The identification of the DNA markers associated with aging has brought us one step closer to the ever-elusive Fountain of Youth. UCLA geneticist Steve Horvath just published details about the discovery, and says that this could actually lead to drugs that reverse the process of aging.
via Pocket http://gizmodo.com/discovery-of-dna-biological-clock-could-get-us-closer-1449089144

Att leva för evigt kan låta både som en intressant och en ganska dålig idé. Det beror förstås hur resten av parametrarna ser ut. Om jag åldras till dess jag är 80 år gammal och därefter skulle få evigt liv, med befintlig kropp, tror jag det skulle vara ganska trist. Att stanna åldrandet vid 17, 25, 30 eller 40 års ålder? Senare? Tidigare. Ja, då blir det förstås en annan sak.

Hur skulle åldrandet stoppas? Man sliter lika mycket på organen som tidigare? Det vill säga, man kommer, även med måttlig alkoholkonsumtion dricka sönder levern? Eller röka sönder lungorna? Eller kan man förutsätta att organ regenereras? Slitage repareras löpande?

Förutom att kroppens funktioner förändras med åldrandet – det blir svårare att få effekt av konditionsträning när man blir äldre, utsöndringen av tillväxthormon minskar dramatiskt och så vidare – vilka effekter skulle det kunna få på lång sikt? Blir det fantastiskt träligt då att bli till åren gammal, men till kroppen vara 27? Går det ens att få det ena men inte det andra? Kommer tillskansad ärrbildning att vara omöjlig för kroppen att reparera?

Jag tror, spontant och just nu, att jag inte skulle ha någonting mot att inte åldras. Så länge kroppen inte blir en alltför hindrande faktor. Jag skulle kunna tänka mig att ha oändligt med tid för att lära mig spela alla instrument, kunna alla språk och konstformer. Att läsa alla böcker och samtala med alla människor. Se och besöka alla länder och så vidare. Så länge sinnet kan växa och utvecklas så finns det inget skäl att behöva slänga in handduken kan jag tycka.

Fast det är säkert så att när man lärt sig det 34:e språket och lärt sig spela valthorn så kanske man är nöjd och en smula uttråkad. Men då kanske man kan utnyttja rätten att själv bestämma när man vill avsluta sitt liv. På sina egna villkor.

Så klart finns det mängder av andra faktorer att ta hänsyn till. Befolkningsexplosion och näringsbrist. Å andra sidan så kommer mängden arbetsföra människor att öka. Men helt klart finns det gränser någonstans som man slår i.

Vad tror du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *