Styra antibiotika med ljus?

As we continue fighting the most dastardly pathogens with new and improved antibiotics, the list of antibiotic-resistant bacterial strains only grows longer—leaving us somewhat helpless against the threat of superbugs.
via Pocket http://gizmodo.com/next-generation-antibiotics-could-be-turned-off-usin-1442655788

Ok, jag är inte helt säker på hur det här revolutionerar slaget mot oönskade bakterier men det är, om man inte ser till någonting annat än tekniken, rätt fränt. Tanken är att en viss typ av antibiotika, vilken har funktionen att blockera bort så att bakterierna inte kan fortplanta sig, ska kunna aktiveras med ultraviolett eller infrarött ljus. Det låter lite osannolikt, den här fantasin jag har, men tänk om man kan få en jättespruta när man är skitliten (typ 6 månaders pyttebäbis) med drösvis med olika former av antibiotika. Alla utformade för att hantera olika typer av bakterier det är mer eller mindre vanligt att man dyker på under livet. Vid tecken på infektion som är tillräckligt störande, hoppar man in i en ljusdusch, på din lokala vårdcentral eller motsvarande. Direkt aktivering av antibiotikan och fighten mot bakterierna börjar.

Nu betvivlar jag att antibiotika av de här slagen kan simma omkring i kroppen i åratal utan att de försvinner på ett eller annat sätt, men man kan ju fantisera i alla fall. Antikroppar kan ju simma omkring i kroppen bra länge – det kanske finns någon gemensam funktionalitet man skulle kunna dra nytta av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *