Lösningen på ännu en gåta – fibromyalgi.

Helt klart köper jag vetenskapliga metoder som en schysst grej för att finna svar. Anekdoter, berättelser från enskilda personer eller en uppsjö personer, är inte vetenskap i den bemärkelsen. Men, en miljard flugor behöver samtidigt inte ha fel. Skit är gott. Om man är en fluga. Och lika lite som man ska jämföra äpplen och päron ska man inte heller jämföra människor och flugor.

Det som däremot kan göra mig lite cynisk eller till och med arg, är att man väljer att inte lita på eller tro på människor om inte vetenskapen har bevisat att det kan vara så. Människan har en inneboende vilja att ge förklaring till saker man inte förstår. Ibland sker det systematiskt, ibland blir det skrock och myt.

Dagens ämne är fibromyalgi. En sjukdom som jag egentligen inte kan påstå att jag vet särskilt mycket om eller är insatt i. Det jag har läst och därmed “vet” är däremot att människor som upplever smärtor av den här typen och kan ge levnadsberättelser där en stor mängd människor upplever ungefär samma problematik – dessa blir inte nödvändigtvis trodda. Deras upplevelser blir förminskade och försöken att hjälpa dessa människor blir, även med god välvilja, inte verkliga lösningar.

Jag misstänker att en stor mängd av dessa människor faktiskt har blivit avvisade och misstrodda för att de skulle ha hitte-på symptom från en hitte-på sjukdom. Det är sådana gånger jag blir glad då vetenskapen tar ett steg framåt och faktiskt finner svar.

Det brukar sägas, och du har säkert också hört det vid tillfällen, att vi ska lära av historien. Är det någonting vi verkligen borde lära av historien är att vi inte vet allt, vi har inte alla svar men en dag så kommer vi antagligen att lista ut lite mer och förstå ännu mer. Solen kretsar inte runt jorden. Hjärtat pumpar inte luft. Flogiston finns inte. Det gör däremot Higgs-bosonen. När en stor grupp människor beskriver samma symptom och vetenskapen inte kan förklara det – kanske det skulle vara lämpligt att komma med rimliga antaganden att alla människor inte är lika och inte heller ska behandlas lika – oavsett vad det står i läroböcker eller lagtexter. Ibland måste man bara se till individen, dess upplevelser, erfarenheter och behov – och agera utifrån det.

Men till själva artikeln, som på ett populärvetenskapligt vis beskriver vad fibromyalgi verkligen beror på. Skumma den åtminstone, men vad du verkligen borde göra – det är att inse hur lite du vet och hur lite vi som människor vet. Förutfattade meningar kanske är nödvändiga för att vi som människor ska känna trygghet och stabilitet i tillvaron. Men de är ett gift och de drabbar dig och andra. Finns det en fråga, finns det också ett svar – även om det inte är oss tillgängligt just nu.

Nu håller jag tummarna för att forskningen får gå vidare och dessa stackars människor får chansen till en bot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *