Knappt styrfart.

Det jag har fruktat, egentligen sedan start, börjar nu ta greppet över mig. Mitt blodsocker är under kontroll som det ser ut. Mitt blodtryck är nu på normala nivåer. Jag har gjort en enorm hälsoförbättring som känns på alla sätt och vis. Men i avsaknaden av nya framsteg börjar jag “sätta mig till rätta”. Jag mår väl bra nu, eller?

Den inre dialogen är ganska destruktiv för en ännu bättre hälsa. Jag har minst 25 kilo kvar att tappa för att nå någonting i närheten av normalvikt. Likväl skriker matmissbrukaren i mig att pasta, potatis och ris nog inte är så farligt. Den har ännu mer att säga om godis, chips och läsk.

Men jag försöker hålla bort den rösten och inte ge mig hän. Jag vet ju hur dåligt det blir både på kort och lång sikt. Jag vet också att jag inte kan möta det här med någon extremt motmedel. Det är ju det jag försökt med alla andra gånger jag försökt tappa vikt. Någonting högextremt i tre dagar och så ger jag upp och trillar dit. Jag måste agera smartare än så den här gången.

En sak som lagt käppar i hjulet för mig under de senaste veckorna är den låga kvalitet på kött jag stött på. Det spelar nästan ingen roll vilken leverantör jag vänt mig till. Antingen har det varit skosulesegt kött (som inte ska vara skosulesegt), eller så har jag hittat vaccumpackat kött som luktar skämt – även efter att det blivit sköljt, torkat och fått lega framme någon halvtimme. Upprepade nitar på den senaste tiden gör mig långt mycket mer skeptisk än vad jag varit på länge.

Därmed minskar njutningen en smula av det jag äter och det gör att jag lutar mig mycket mer på ost som protein- och fettkälla, och det är någonting jag har lite för lätt att överäta. Jag har också problem att tillföra fett i högre mängd än vad som är “enkelt”. Det känns inte helt naturligt att sätta mig med en sked och ett smörpaket. Inte bara att det inte känns naturligt, det blir inte riktigt gott. Inte så att jag når mättnadskänsla fort och inte kan truga i mig. Det tar stopp tidigare än så. Så för fett skulle jag behöva ett bättre leveranssystem. Och som jag har letat…

Så jag är just nu i en klar och tydlig svacka. Det finns ett antal skäl till det, så klart, det ena är förstås min inre dialog som hela tiden försöker rubba mina cirklar. Jag är lite störd och stressad på jobbet då jag verkar vara en ganska populär kille att prata med. Visst, det är ytterst få som stör mig i onödan – det är alltsom oftast arbetsrelaterat, men det hjälper inte när jag inte kan komma någon vart i min egen agenda – som är minst lika arbetsrelaterad och inte på något vis mindre viktig.

Det har inte blivit mycket träning under de senaste månaderna. Någon sporadisk promenad här och där, men absolut inte i närheten av vad jag vill eller behöver. Jag har självfallet försökt analysera vad skillnaden är, och jag har kommit fram till två teorier. Dels är det mörkt ute, nästan oavsett vad klockan är. Jag är fortfarande inte mörkrädd, men det känns ändå motigt. Att det är kallt ute struntar jag i. Det ordnar sig med kläder och rörelse. Det andra möjliga skälet är just att jag på slutet varit tvungen att lägga en hel del tid på att förklara hur världen faktiskt fungerar och diskutera värdesystem med myndighetspersoner som ibland kanske inte är helt lämpliga för sina jobb. Det tar mycket tid och energi och stjäl utrymme och möjligheter för andra aktiviteter. Men å andra sidan, motionen är ju någonting som ger mig energi, och ska man titta på hur det fungerar i verkligheten verkar det som, i alla fall för mig, att en timmes motion ger mig i slutändan energi för att kunna göra “nytta” under mer tid totalt än om jag inte motionerar alls.

Men tillbaka till maten. Jag vet att den där tallriken med pasta inte kommer att vara så god som djävulen på axeln påstår. Vid det här laget borde jag ha kunnat minskat beroendet i mycket högre grad – så jag blir irriterad när djävulen på axeln faktiskt lyckas trycka på rätt knappar. Nej, tröttsamt är vad det är och jag känner mig måttligt besviken över mig själv för att jag faktiskt vacklar i mina idéer om vad som är rätt och fel när det gäller kosten. Kort sagt, vart är min energi någonstans? Det ÄR inte bara motion som ger den. Häller någon i mig sirap på nätterna? Jag tror jag måste ta ett snack med frugan om det här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *