Kära marknadsbesökare…

Varför har du med dig en barnvagn? Antalet lyckliga barn i en barnvagn på en marknad med mängder av ljud, synintryck, doft och stank är väldigt lätträknade. Dessutom är du ivägen, för dig själv och för andra. Jag förstår inte hur du tänker. Barnen får nog ofantligt sällan någon fantastisk upplevelse.

Du som träffar dina gamla bekanta i en knallegång. Du som har en mindre entourage med dig. Ställ dig någon annanstans än mitt i knallegången! Ta med ditt entourage också. Du är en propp i marknadens blodkärl.

Du som är förvirrad i allmänhet eller har för ett kort ögonblick tappat bort någon när, kär eller motsvarande. Stanna inte plötsligt mitt i gången. Du riskerar att bli tacklad till marken av bakomvarande marknadsbesökare. Följ tempot och glid åt sidan lite galant. Därifrån kan du spana på närområdet utan att få, bokstavligt talat, bita i gräset.

Du som är för stressad för att strosa i lagom tempo, men ändå vill se allt i alla stånd, gå närmare stånden. Gå gärna åt sidan om du vill fästa blicken en längre stund. En bra grundregel är att gå dit du tittar. Då vet alla andra i vilket riktning du är på väg. Och du slipper bli bryskt uppvaknad av en skalle eller bröstkorg när du väl gått in i någon. Gå dit du tittar, gå närmare stånden eller gå till ståndet och stå still, men gå inte framåt och titta bakåt.

Du som har små barn och låter dem springa fritt, dig har jag ingenting mot. De brukar snubbla eller springa in i någon, det blir pinsamt och jobbigt, men jag har ganska kul åt det. Om de inte har någon infernalisk tutlur. Då har du inte tänkt på promenaden eller bilresan hem och de närmaste dagarna då tutluren fortfarande är rolig för barnet. Eller så har du planerat i förväg att tutluren ska konfiskeras. Då är du ond.

Du som har en papegoja på axeln och försöker mata den med provsmakningsost. Du är cool. Papegojan också.

Detta gäller även på t ex julskyltningen. Speciellt passagen om barnvagnar och tutlurar.

One thought on “Kära marknadsbesökare…

  1. Ha ha! Underbart skrivet! Tur man inte tillhörde nån av kategorierna. Jag tillhörde “Du som jobbar under marknaden, till exempel med att förse knallar av olika trevlighetsgrad med surströmming och frukost, du kan åka hem direkt, utan att passera en endaste jävla knalles tingeltangel-stånd!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *