Varifrån kommer all den här övervikten?

Genom att jag har gjort så många försök tidigare att gå ned i vikt så har jag förstås också gamla excelblad där jag fångat vikten sedan tidigare. Jag hittade faktiskt också gamla blodtrycksmätningar från 2007/2008. Tydligen så hade jag högt blodtryck redan då. Inte så mycket som nu, men ändå tillräckligt för att jag borde ha gjort någonting åt det.

Nåja. De tidigaste minnena jag har efter jagad vikt (tja, sedan jag blev överviktig) var i början av juni 1999 då jag och Mr Sparta bestämde oss för att följa The Hacker’s Diet. Då vägde jag 96,6kg vid start. dryga tio veckor senare passerade jag under 80kg och vågen stannade på 79,8 kg.Jag minns också att jag ingalunda kände mig färdig då och var nöjd med det jag såg i spegeln och så vidare. Det kan nog innebära att jag måste justera mitt slutmål ytterligare. Å andra sidan, 80kg får stå kvar som starkt mål tills vidare. Även om jag bara skulle nå dit och inte ett gram lägre är det fortfarande, så klart, en enorm hälsovinning.

Nästa mätvärde jag har kommer inte från excel utan från en gammal MSN-logg från 2004 jag hittade av en slump. Där uppgav jag att jag precis pendlade mellan två- och tresiffrig vikt. Så, 2004 kan vi väl påstå att jag vägde 100 kg.

Därefter valde jag ut följande excelbaserade mätpunkter från tidigare försök:

  • 2008-03-12: 110,6 kg
  • 2009-09-17: 115,0 kg
  • 2010-05-16: 117,6 kg

Det innebär i runda slängar att min tidsmaskin nu har fört mig tillbaka till september 2008.

Jag gifte mig 2006 och hade skräddarsydda plagg. Jag ska nog vänta ytterligare ett tag innan jag får för mig att prova dem…

Det var också “humbling” (ödmjukgörande(?)) att se siffror 2-4 år tillbaka. Speciellt att mitt uppmätta blodtryck var relativt högt även då. Förutom då att jag gått omkring som en tickande bomb inser jag också att jag måste ha ännu mer tålamod än vad jag kanske tänkt mig behöva – just för att jag har skadat och påverkat kroppen under så pass lång tid. Jag ska nog inte förvänta mig mirakel och förändring riktigt så snabbt (inom 6 månader) som jag kanske hittills inbillat mig.

Men jag tror ju inte heller att jag håller på med någon mirakelkur. Jag har tänkt mig att det här är livsstilsförändringar och att jag ska behålla och förädla dem så långt jag kan, men jag ska nog ha lite mer tålamod inför resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *