En massa approximationer och siffror.

Min gamle vapendragare och kollega Björn tipsade om en sida där man kunde approximera kroppsfett, energibehov osv. Så det var väl bara att testa lite.

Jag struntar i inparametrarna och presenterar endast resultaten:

Basal Metabolic Rate (BMR), där fanns tre algoritmer att välja på. Samt ett alternativ som tog snittvärde av de tre algoritmerna. Snittvärdet blev: 2099 kcal.

Total Daily Energy Expenditure (TDEE), alltså totalförbränning per dag gav: 2519 kcal.

Jag har, enligt sidan, knappt 40,8 kilo fettvikt och en LBM (Lean Body Mass) på 75,2 kilogram. Jag har satt mitt viktmål på 78 kilo. Enligt algoritmerna känns det overkligt då det skulle betyda knappt någon fettprocent alls. Jag siktar snarare på max 10% kroppsfett och då skulle min slutvikt vara 82 kg. Jag tror inte riktigt på det i verkligheten. Visst har jag en hel del muskelmassa idag, speciellt i benen, men den kommer ju gradvis att försvinna i takt med att vikten försvinner. Jag skulle kunna underhålla musklerna med träning, men så viktigt är det faktiskt inte. Inte så att jag gärna är stark i benen eller att viktmålet är viktigare än allting annat, men jag tror att jag kommer att vara väldigt oregelbundet stark. Det känns inte rimligt.

Men, jag kan ändra mig. När jag kommer ned till 82 kg i vikt kan jag ta en ny diskussion med mig själv.

Mitt BMI är 39,8. Under 40! Det var ett tag sedan och borde egentligen kanske ha varit en av mina kontrollpunkter och belöningssystemstriggers. Nåja. Jag får sätta upp något annat mål för BMI längre fram. BMI är för övrigt ett skitsystem att tolka. Men det behöver jag antagligen inte informera om. Det säger sig självt. Däremot så kan det ha ett värde för folk som visuellt uppenbart är överviktiga. Så jag tillåter mig själv att acceptera värdet tills vidare.

Det fanns lite trevliga verktyg för att komponera intag av makronutrienter och prognosticera viktnedgång. Dessa ska jag leka lite mer med framöver. Eventuellt får den här sidan vara en del av måndagsrapporteringen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *